Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Élj a pillanatnak!

Útmutató a tudatos jelenlét módszeréhez.

2021. szeptember 16. - Anyalélekegyensúly

Érezted már azt, hogy állandó aggodalmak, félelmek gyötörnek? Folyamatosan elkalandozol és egy berögzült gondolaton kattogsz? Estére pedig elönt a bűntudat, hogy nem is tudod, hogy mi történt a nap folyamán, csak úgy elsuhant az idő, a pillanat, és még a szeretteiddel sem tudtál annyit foglalkozni, amennyit szerettél volna.

Sokunknak ismerős érzések lehetnek ezek. Ha egy ilyen állandó mókuskerékben találjuk magunkat, akkor egy idő után beindul egy stresszspirál is, ami egyre mélyebbre és mélyebbre visz minket, és egyre feszültebbek leszünk. Hogyan lehet ebből kizökkenni?

freedom-4782870_1920.jpg

Tudatos jelenléttel!

Tudatos jelenlét, vagy, ahogy manapság hívják, mindfulness, azt jelenti, hogy tudatosan a jelen pillanatra irányítjuk a figyelmünket. A tudatos jelenlét gyakorlásának alapvető eleme, hogy észrevegyük, amikor a tudatunk elkalandozik, és visszahozzuk a figyelmünket oda, ahová eredetileg is irányítani szerettük volna. Jellemzően a gondolatok terelik el a figyelmet a jelen pillanatról, vagyis időről időre azzal szembesülünk, hogy vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőn aggódunk vagy időben máshol tartózkodunk, elkalandozva a jelenből.

A tudatos megfigyelés által észlelhetjük, hogy mi zajlik éppen a tudatunkban, érzelmi és fizikai testünkben érzékszerveink bekapcsolása által.

A tudatos jelenlét jótékony hatásai

Jobb összpontosítás, több energia, nyugalom, fejlődik a türelem, pozitív, szeretetteljes kapcsolatok, kevesebb stresszreakció, tudatos döntéshozatal, erősödő pozitív látásmód, javuló testi-lelki jóllét.

Mindezekből láthatjuk, hogy a mindfulness egy olyan ősi hagyományokon és szemléletmódon nyugvó módszer, amelynek a felgyorsult életmódunk miatt a jelenleg egyre fontosabb szerepe van. A tudatos jelenlét elsajátítása egy hosszabb folyamat, de sok gyakorlással szépen elsajátítható.

Mit gondolsz, mennyire vagy tudatos? Mennyire éled meg a jelen pillanatot? Gondolataid mennyire szoktak a múltban vagy jövőben időzni?

woman-1509959_1920.jpg

Tudatos jelenlét gyakorlása 

1. Állj meg!

Állandóan rohansz, kapkodsz, majd azt érzed, hogy szétrobban a fejed, és szinte semmit sem sikerült befejezned? Akkor most állj meg! Iktass be óránként pár perc pihenőidőt, amikor tudatosítod, hogy hol is vagy, és mit is csinálsz éppen akkor. Figyeld meg légzésedet. Mennyire szapora? Vegyél egy mély levegőt és lassan fújd ki. Lassíts! Kapcsold be érzékszerveidet, és figyeld meg, hogy mit tapasztalsz!

2. Nézz körbe!

Veled is előfordult már, hogy csak néztél, de nem láttál? Van, hogy ránézel az órádra, majd újra vissza kell pillantanod, mert nem is eszméltél fel, hogy mit láttál az előbb? Előfordul olyan, hogy keresel valamit, és ott van a szemed előtt, de meg sem látod, mert nem is figyelsz, csak pörgeted a gondolataidat? Most tudatosítsd magadban, hogy ne csak nézz, hanem láss is! Figyeld meg, hogy mi zajlik környezetedben. Mit látsz? Kik vannak körülötted? Mit csinálnak?

3. Hallgass!

Van, hogy a gondolataidban annyira el vagy mélyedve, hogy meg sem hallod, hogy hozzád szóltak? Vagy hallod, hogy neked beszélnek, de fel sem fogod, mert már hetethét országon is túl jársz, valahol a jövőben, vagy esetleg a múlton rágódsz? Akkor most eszmélj fel! Mit hallasz most? Milyen zajok vesznek körül? Milyen hangosan, vagy halkan hallod az egyes hangokat?

4. Érezz!

Sokszor elfolytjuk érzéseinket, csak megyünk, csináljuk a dolgunkat, majd a nap végén tudatosul bennünk, hogy mennyi minden történt velünk, és mi át se éltük ezeket a pillanatokat. Most tedd fel magadnak a kérdést! Milyen érzések vannak bennem? Mit érzek most? Örömöt, bánatot, lelkesedést, csalódottságot? Tudatosítsd érzéseidet. Tudatosítsd, hogy a jelenben vagy, éld át a pillanatot, amelynek része vagy! Ha éppen egy negatív érzés lesz úrrá rajtad, akkor gondold végig, hogy mi segítene most azon, hogy jobban legyél! Mit kell tenned, hogy csökkentsd a benned lévő feszültséget?

Gyakoroljuk a tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés módszerét. Mostanság még nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a tudatosságra és a feszültség csökkentésére, oldjuk magunkban a szorongást.

girl-1208307_1920.jpg

Tudatos kézmosás gyakorlat 

Mivel elég gyakran mosunk kezet, ezért e tevékenység alatt jól alkalmazhatjuk a mindfulness technikát. Érezzük a szappan illatát, a víz hőmérsékletét, halljuk meg a csordogáló víz hangját, figyeljük meg a pici szappanbuborékokat az ujjaink között, a csúszós érzést a bőrünkön.

A tudatos jelenlét lehetőséget ad arra, hogy felmerülő érzéseinket, gondolatainkat ítélkezésmentesen kövessük végig. Elfogadjuk azt, hogy lehetnek negatív érzéseink is. A jelen megélésével viszont megláthatjuk a pillanatok szépségét. Ekkor észrevesszük, hogy tudatosan figyelünk magunkra, a másikra, ami által minőségi időt töltünk önmagunkkal, szeretteinkkel. Ebből következően csökken a bűntudat, a feszültség érzése, és tudatosabbakká válunk a mindennapjainkban.

Ha szeretnél hasonló tudatos jelenléttel kapcsolatos technikát, feszültség oldására alkalmas gyakorlatokat elsajátítani, jelentkezz online stresszkezelő tanfolyamomra. További részleteket itt találsz:
http://anyalelekegyensuly.hu/tanfolyam.html

Keress bizalommal az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címen, vagy www.facebook.com/Anyalelekegyensuly oldalon keresztül. Rólam és szolgáltatásaimról a www.anyalelekegyensuly.hu oldalon még több információt találsz.

Tudatosan megélt napokat kívánok!

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Ez a stresszmentes kapcsolatok titka!

Versenyfutás az idővel

Mi a boldog élet titka?

Anyaként hogyan kezelhetjük az otthoni stresszhelyzeteket?

Hogyan valósítsuk meg céljainkat?

Hogyan lehet eltávolodásból újra boldog párkapcsolat?

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Karácsonykor ajándékozz az 5 szeretetnyelv szerint

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr3016690858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása