Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

4. rész

2019. szeptember 25. - Anyalélekegyensúly

Mit tegyünk, ha rágódáson kapjuk magunkat?

girl-3629520_1920.jpgVeled is megesett már, hogy valami rossz történt Veled és napokig azon rágódtál? Újra és újra végigpörgetted magadban az eseményt, mely egyre jobban feldühített, egyre negatívabb beállítódást kapott?  Azon agyaltál, hogyan lehetett volna másként, mit tettél vagy nem tettél meg? Még talán olyat is belegondoltál, ami meg sem történt? Szerintem sokunk átélte már ezt. Bizonyos történések nagyon elkeseríthetnek minket. Ilyenkor az a kérdés, hogy sikerül-e elfogadnunk, hogy ami történt, azon már változtatni nem tudunk, nem ássuk még mélyebbre magunkat az adott szituációban, hanem próbáljuk elengedni a történést, kibeszéljük magunkból a történteket. Egyetlen feleszmélés segíthet: Amit akkor tettünk, mondtunk, az az akkori képességeinkhez mérten a tőlünk telhető legjobb megoldás volt.  Lehet, hogy most már másképp tennénk, mást mondanánk, de változtatni csak úgy tudunk, hogy tanulunk ebből a szituációból és legközelebb nem követjük el ugyanazt a hibát, vagy nem úgy cselekszünk. A rágódás nem jelent megoldást a problémákra, ez egy berögzült szokás, amit a saját lelki és testi egészségünk miatt érdemes megtanulnunk új gondolatokkal helyettesíteni, nem a múltban, hanem a jelenben élni!

Maradj a jelen pillanat egyszerűségében. Fel kell hagynod a haszontalan gondokkal, a múlton való rágódással, a jövő elé sietéssel. Vagyis szabadulj meg a "már nincs" és a "még nincs" irrealitásaitól. Élj az egyetlen realitásban, a "most"-ban.

/Popper Péter/

Miért nem jó az összehasonlítás?

head-1965678_1920.jpgHa egy megtörtént szituációban még ráadásul úgy érezzük, hogy ezt mások jobban meg tudták volna oldani, akkor az összehasonlítás által még inkább csökken az önértékelésünk. Ilyenkor csökken az önbizalmunk, még inkább magunkba temetkezünk, rosszkedvűek leszünk, és legközelebb ténylegesen kevesebb sikerrel tudjuk megvalósítani céljainkat. Ismerjük fel, hogy minden ember, egyedi, megismételhetetlen! Igen, Te is! Mindenkinek vannak erősségei, és fejlesztenő területi is. Ha összehasonlítjuk magunkat másokkal, akkor általában csak azt látjuk meg, hogy a másiknak mennyivel könnyebb, jobb, több van. Nem tudhatjuk, hogy ő milyen áron érte el azt, amit elért, vagy mit tett azért. Nem látunk bele teljesen senki életébe, lelki világába, nem tudhatjuk, hogy ő milyen esetleges gondokkal küzd, ami pl. nálunk rendben van. Lehet, hogy neki azon a területen erősségi vannak, lehet, hogy neked meg máshol. Lehet, hogy ő pont azon a területen szeretne fejlődni, ami benned erősség. A lényeg, nézd meg, hogy mely terület az, ami jól megy, ami az erősséged! Figyelj erre a mindennapokban, ezáltal erősödik az önmagadba vetett hited, nehezebb élethelyzetben elő tudod venni ezeket. Idézd fel, hogy melyek azok a sikerek, amikor saját erősségeid által, magadba vetett hited által sikerült megoldani egy helyzetet. Igenis legyél büszke magadra!  Ha olyanokkal hasonlítjuk mindig össze magunkat, akiknek szerintünk jobb az élete, akkor egy idő után el kezdünk vágyakozni azután az élet után, nem látjuk meg a saját életünkben a jót, elindít bennünk egy irigységet, ami nincs jó hatással ránk. Ne azt irigyeljük, amit ő elért, váljunk képessé arra, hogy mi is elérhessük a boldogságot! Csak akkor lehetünk igazán boldogok és kiegyensúlyozottak, ha elfogadjuk önmagunkat és nem másokhoz akarunk hasonlítani, másoknak megfelelni. Hiszen arra az életfeladatra, amire születtél, megvannak a képességeid, így hát azokat fejleszd tovább! Gondolkodásmódunk, személyiségünk, életszemléletünk megváltoztatása által kezünkbe vehetjük sorsunkat, életünket.

5 tipp a rágódás elhagyására: 

  1. Ha a negatív gondolatok elviselhetetlenül feszítenek bennünket, és nem tudunk úrrá lenni rajta, akkor beszéljük meg valakivel, vagy írjuk ki magunkból!
  2. Ha rágódáson kapjuk magunkat, inkább csináljunk valami olyat, ami örömet okoz, ami kizökkent ebből az állapotból, amitől büszkék leszünk magunkra, ami az erősségeinkre koncentrál!
  3. Próbáljunk meg távolabbról ránézni erre a szituációra, kívülről megnézve, hogy mire akar megtanítani bennünket ez a nehézség!? Eddig azon gondolkodtál, hogy mi az oka annak, hogy ez megtörtént, most azon gondolkodj el, hogy mi a célja? Fel tudod használni ezt az eseményt, hogy előnyödre váljon?
  4. Fogadjuk el, hogy a múltunkon már nem tudunk változtatni, a jelen pillanat megélésével viszont alakíthatjuk a jövőnket! Koncentráljunk a jelen örömére!
  5. Ha van 10 perced magadra, meditálj! Hagyd, hogy ami jön gondolat, az menjen is tovább, képzeletben ülj ki a tudatod szélére, nézd kívülről a gondolataidat, vedd észre, hogy ezek függetlenek tőled, tapasztald meg ennek a függetlenségnek a felszabadító erejét. Hiszen, ha nem vagy azonos ezekkel a gondolatokkal, függetlenek tőled, akkor miért is ragaszkodnál hozzájuk? Engedd el őket! Lélegezd ki ezeket! A gondolatokon túl még mindig létezel, a Te szabad, tiszta lelked ott van, Te irányítod a gondolataidat! Hagy, hogy ezek elszakadjanak tőled és tovább tudj fejlődni, boldog életet élni!

 Az élet olyan, mint egy léghajó. Ha magasabbra akarunk szállni, meg kell tanulnunk elszakadni dolgoktól, és kidobni a kosárból azt, ami nem enged felemelkedni.

/Raphaëlle Giordano/

Következő cikkemben a testi-lelki egyensúly megteremtéséről lesz szó. Hiszen ez is fontos a boldog, kiegyensúlyozott élethez. 

Tartsatok jövő hét szerdán is velem! 

Addig is lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indítom 2019.10.07-én a Boldog, kiegyensúlyozott nő leszek! kihívást, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

 

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra: 

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6215170868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása