Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

Cikksorozat 1. rész

2019. szeptember 04. - Anyalélekegyensúly

Boldogságra születni kell?

joy-2483926_1920.jpgTudtad, hogy pozitív pszichológia vizsgálatából kiderül, hogy a boldogság csak 10%-ban múlik a társadalmi elhelyezkedésünkön, külső körülményeinken? A maradék 90 % bennünk rejlik. 50 %-ban a génjeink felelnek azért, hogy boldogok vagyunk-e, 40%-ban pedig a cselekedeteink azok, melyekkel javítani tudunk szemléletünkön. Ez azt jelenti, hogy gondolatainkkal, mindennapi viselkedésünkkel, szokásainkkal tehetünk azért, hogy boldogabbak lehessünk. Bár a genetikai hajlam alkotja a boldogságra való képesség 50 %-át, ám egyre több kutatás bizonyítja, hogy a genetikai programozottság megváltoztatható. Mindannyian boldogok szeretnénk lenni, de mindenkinek mást jelent a boldogság. Valakinek ilyenkor a materiális javak jutnak elsőként eszébe (pénz, ház, autó stb.), valakinek pedig egyből a szellemi dolgok (egészség, család, karrier). Gondold csak végig, hogy ismerőseid, családod körében is mindenki más és mást válaszolna, ha feltennéd az adott kérdést: Mi tesz boldoggá? Mitől vagy boldog? Sokan nem is megfelelően a kérdésre válaszolnak, hogy a jelenben miért boldogok, hanem, hogy mitől lennének azok? Az idősebbek gyakran válaszolják azt, hogy, ha egészséges lennék, akkor lennék igazán boldog. A fiatalabbak: „Ha lenne egy jó munkahelyem, vagy, ha lenne egy szép lakásom, autóm, vagy egy megértő párom, akkor lennék boldog.” Miért van ez így? Általában egy adott célra koncentrálunk, amit el szeretnénk érni, nem pedig a jelen pillanatra, tudatos jelenlétre.

Vajon van-e igazi boldogság?

Márai Sándortól olvastam még tinédzser koromban a következő idézetet:

„…boldogság nincsen, hiszen minden vágyad a megvalósulás pillanatában eltorzul, s inkább nyűg már, mint öröm.Ilyen az ember.”

smiley-2979107_1920.jpgMiért írhatta ezt Márai Sándor? Először, amikor tiniként találkoztam ezzel az idézettel, bevallom, felbosszantott ez az idézet, nem érthettem, hogy hogy írhat olyat, hogy a boldogság a megvalósulás pillanatában inkább nyűg, mint öröm? Aztán az élet során egyre inkább rájöttem, hogy mit is szeretett volna ezzel kifejezni Márai? Rájöttem, hogy tényleg milyen az ember. Mindig vágyunk valamire, amit el szeretnénk érni. Mindig egy bizonyos célt lebegtetünk magunk előtt, és azt mondjuk, hogy „majd akkor leszek boldog, ha ezt és ezt elértem, vagy ez és ez meg lesz az életemben” és közben elszalad az élet mellettünk és észre sem vesszük, hogy a jó dolgok ott vannak, csak mi mindig a jövőben élünk, nem a jelenben. Aztán, ha sikerül is elérni a célunkat, (ami persze jó, mert legyenek is az embernek céljai, de a mellett, élje meg az „itt és most”-ot is) akkor mi is történik? Egy kis ideig örülünk, annak, hogy megvan, amire vágytunk, és utána máris azon gondolkodunk, hogy mi lenne még, ami boldoggá/boldogabbá tenne? Ritkaság az, hogy hálát adunk annak, amink van, amit elértünk és pár hónap múlva már nem azon gondolkodunk, hogy mit kéne még vennem, lecserélnem, elérnem? Kitűzzük a még magasabb célt, és közben nem éljük meg a boldogságot, a hálát azért, amink van.

Az út maga a boldogság

adventure-1868817_1920.jpgAhelyett, hogy ahhoz kötnénk a boldogságunkat, hogy, akkor leszünk igazán boldogok, ha az adott célt elérjük, inkább próbáljuk meg megtalálni a mindennapok boldogságát! Hiszen, ha a hétköznapi életben is megtaláljuk a szépet, azt, ami feltölt, akkor, amíg úton vagyunk a célunkig, addig is boldogságban élünk. Ez egy olyan szemléletváltás, ami átsegít a nehezebb időkben, egy hosszabb időszakaszokon, amíg a célunkhoz érünk. Az alábbi 2 idézet nagyon jól alátámasztja, amit ez alatt értek. 

„A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.” (Buddha)

„Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyűjtik a boldogság kellékeit – a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S erről megfeledkeztek.”  / Márai Sándor: A boldogságról/Füveskönyv/

A pozitív pszichológia megtanítja, hogy a saját erőforrásaink tudatosítása által, ha nehezebb élethelyzetbe kerülünk, akkor is hatékonyan meg tudjunk küzdeni az adott problémával. Hiszen aki ismeri saját erősségeit, magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb, optimistábban tudja szemlélni jelenét és jövőjét is. Úgy érzi, bármi történik vele, akkor is ott lesz kezében a kulcs, hogy saját maga alakíthassa az életét, nem hagyja, hogy az életesemények csak úgy történjenek vele. Ennek köszönhetően boldogságunkat se a külső körülményektől tesszük függővé, nem mást hibáztatunk a történtek miatt, hanem vállaljuk a felelősséget saját életutunk iránt és a boldogság forrását önmagunkban találjuk meg. Ez nem azzal jár, hogy elfolytjuk magunkban a negatív érzelmeket és mosolyt erőltetünk magunkra, amikor valójában szomorúak vagyunk. Az, hogy arra törekszünk, hogy pozitív szemlélettel lássuk a világot, nem jelenti azt, hogy el kell menekülnünk a nehezebb pillanatok elől. Egy nehezebb napon kereshetünk valamit, ami pillanatnyilag örömöt ad. Találkozhatunk barátainkkal, olyat csinálunk, amit szeretünk, sportolunk, megnézünk egy jó filmet, vagy olvasunk egy jó cikket, vagy ehetünk egy kis „boldogsághormont” tartalmazó csokoládét. :) Viszont a tartós boldogsághoz, szemléletváltáshoz szükségünk van belső indíttatásból eredő örömre, ami egész életminőségünket meghatározza. Amikor tudatosan elkezdünk figyelni érzéseinkre, javulnak a reakcióink a nehezebb élethelyzetekben is, hiszen tudod, hogy mindig dönthetsz másképp, változtathatsz az adott élethelyzeteden. Megpróbálhatunk egy nehezebb élethelyzetet úgy is felfogni, hogy ez nem egy akadály az élettől, hanem egy megoldandó feladat, amin, ha túljutunk, akkor tapasztaltabbak, magabiztosabbak leszünk, hiszen megoldottuk az élet hozta feladatot. Így elkezdődhet egy mélyebb önismereti munka bennünk, mely által átgondoljuk sikeres problémamegoldásainkat, sikeres időszakainkat, és végül végiggondolhatjuk azt, hogy mi lehet ennek az időszaknak az értelmet adó célja, amiért érdemes élnünk.

"A világ egy iskola, és az élet az egyetlen tanító. Számtalan tapasztalatot kínál, és ha a tapasztalatok egyedül bölcsebbé tehetnének, az idős emberek mind boldog, megvilágosodott mesterek lennének. De a tapasztalatban el van rejtve a lecke." Dan Millman

Hogyan legyünk boldogok?

sunset-2103130_1920.jpgSonja Lyubomirsky (boldogságkutató) Hogyan legyünk boldogok című könyvében a boldogabb élethez ad gyakorlati útmutatót. Mindenki megtalálhatja benne azt a gyakorlatot, ami legjobban közel áll a saját boldogságának fokozásához. Tehát, ha az éltünk során már az alábbiakból tudunk 1-2-t beépíteni a mindennapjainkba, már tettünk azért, hogy az életünk boldogabb legyen:

1. Adjunk hálát azért, amink van!

2. Gondolkozzunk pozitívan, optimistán!

3. Tegyünk jót másokkal!

4. Szokjunk le a rágódásról, másokkal való összehasonlításról!

5. Bocsássunk meg!

6. Ápoljuk testünket, lelkünket, szellemünket!

Amellett, hogy a boldogság egy kellemes állapot, több pozitív hozadéka is van: A boldog emberek kreatívabbak munkájukban, jó párkapcsolatban élnek, szeretik az embereket, önzetlenebbek, több barátjuk van, jobb a megküzdési stratégiájuk stressz esetén, erősebb az immunrendszerük és tovább élnek. Ki ne szeretne ilyen pozitív változásokat az életében? Tudom, hogy a rengeteg feladat mellett, amikor túlterheltek vagyunk, nehéz így gondolkodni, de próbáljuk meg felvenni a pozitív szemüveget, ami alapján másképp is láthatjuk a világot. Hidd el, a napi gyakorlatok csodát tesznek! Nem csak az egyén boldogsága van kihatással, hanem a családunkra, környezetünkre is. Így nem csak boldog nők, anyák, de boldogabb párok, gyerekek is lesznek és beindul életünkben a pozitív spirál.

A cikksorozatom következő részeiben bepillantást nyerhettek, hogy hogyan is építsük be a mindennapjainkba a boldogság megéléséhez szükséges gyakorlatokat!? Sorba vesszük az egyes pontokat, kezdésként a hála kerül terítékre. Kíváncsiak vagytok? Tartsatok velem jövő hét szerdán is! :) 

Ha úgy érzed, hogy személyesen, saját életkörülményeidhez igazodva, könnyebben tudnád átformálni életszemléletedet, írj nekem az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címre, life coachként segítek megtalálni a boldogságot az életedben. :) 

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd!

Kattints az alábbi ikonra: 

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol szeptembertől rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indulnak a kihívások, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr8415039548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása