Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

-5 szeretetnyelv

2019. július 12. - Anyalélekegyensúly

Mi is az a szeretetnyelv?

heart-700141_1920.jpgElőző cikkemben (Mobilok töltőn, anyuka töltődik) írtam arról, hogy mi a férjemmel és a kislányunkkal, egymás szeretettankját az együtt töltött minőségi idő által tudjuk feltölteni. Nálunk szerencsés, hogy mindhármunk szeretetnyelve ez.  Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv című könyvében ír arról, hogy milyen szeretetnyelvek vannak. Mi is az a szeretetnyelv? Így lehetne megfogalmazni: Az, amit a másik irányába teszek, ami által érzi a másik, hogy szeretem. A szeretetre mindenki vágyik, és mindenki másképp érzi azt, hogy szeretve van. Jó tudni, hogy a párunk, gyermekünk, családtagjaink, barátaink szeretetnyelve mi, és az sem árt, ha tudjuk, hogy mi a saját szeretetnyelvünk. Miből érezzük azt, hogy szeretnek mások? 

Mivel lehet feltölteni egymás szeretettankját?

Elismerő szavakkal: Ez a nyelv a szavakat használja arra, hogy kifejezésre adjuk szeretetünket. Ez, amikor mások külső, vagy belső tulajdonságit megdicsérjük, elismerjük tetteit. Akinek ez a szeretetnyelve, őt minden nap dicsérjük meg!

Ajándékozással: Lehetnek ezek tárgyak, vagy pedig a saját cselekedeteink. Amikor valakit meglepünk apró figyelmességünkkel, számára fontos ajándékokkal. Lehetnek ezek kis üzenetek, amire ráírjuk az érzéseinket, apró meglepetések, amelyekkel tudjuk, hogy örömöt szerzünk a másiknak.

Szívességekkel: Amikor a másik embernek segítünk, megcsinálunk helyette egy feladatot. A tettek, amik igazán lényegesek, amivel könnyíteni tudunk a másik életén. Segítsünk minden nap valamit a másiknak, hogy érezze a szeretetünket!

Minőségi idővel: Amikor úgy vagyunk együtt a másikkal, hogy teljes odafigyeléssel, csak rá koncentrálunk. Tekintetünkkel rá figyelünk, reagálunk a mondataira, meghallgatjuk. Tegyük félre a telefont, kapcsoljuk ki a tévét, és csak a másikra figyeljünk.

Testi érintéssel: Amikor egy öleléssel, simogatással, puszival, csókkal, intim együttléttel fejezzük ki a másik felé a szeretetünket. Nekik jól esik, ha minden nap megölelik, odabújhatnak a másikhoz, érezhetik a másik testi közelségét.

Úgy szeressünk, ahogy azt a másik szeretné

balloon-991680_1920.jpgA szeretetnyelvek lényege, hogy beszéljük meg a másikkal, hogy mi az, amire vágyik, mi az, amiből ő azt érzi, hogy szeretve van, ne a saját szeretetnyelvünkkel beszéljünk a másik felé, hanem az övével! Általában, amire a legtöbbet panaszkodunk, hogy nem kapjuk meg, az, amit a leginkább hiányolunk, az a szeretetnyelvünk. Ti, vagy párotok mire panaszkodtok/panaszkodik a legtöbbet? Figyeljünk erre, mivel a kapcsoltainkban konfliktust okozhat, ha nem ismerjük egymás szeretetnyelvét. Hiszen akkor nem kapjuk meg azt a szeretetfeltöltést, amit mi prefelálunk, így szeretethiányunk lesz. Nem fogjuk észrevenni a másik szeretet kifejezését, mert nem a mi szeretetnyelvünkön beszél. Akkor tudunk boldogok lenni a kapcsolatainkban, ha a szerettankunk tele van, mert amint kezd kifogyni, valami elkezd változni bennünk, egyre szomorúbbnak, erőtlenebbnek érezzük magunkat. Nehezebben mennek a mindennapi teendők, ingerlékenyebbek leszünk, és kevesebbet tudunk adni párunknak is. Mígnem eljutunk addig, hogy a tank kiürül, és azt már nem tudjuk nem észrevenni. Természetesen az a legjobb egy kapcsoltban, ha ezekből a szeretetnyelvekből mindegyik jelen van, de vannak elsődleges szeretetnyelvek, amelyek fontosabbak a másiknak. Ezek is alakulhatnak, vannak élethelyzetek, amikor jobban szükségünk van az egyik szeretetnyelv kifejezésére, mint a másikra.

Ezért időnként tegyük fel ezeket a kérdéseket a másiknak:

  • Miből érzed, azt, hogy szeretlek?
  • Mivel tudnám megkönnyíteni a napjaidat?
  • Mit tehetek érted, hogy boldognak érezd magad a kapcsolatunkban? 

Két nagyon különböző ember is megtanulhat harmóniában élni egymással, ha felismerik, hogyan hozzák ki a legjobbat a másikból. Ez a szeretet jutalma. / Gary Chapman/

Ajánlom mindenkinek a könyv elolvasását, tényleg sokat tanulhatunk belőle!

A teszt kitöltése által, Te is megtudhatod, hogy mi a szeretetnyelved!? Kattints:

Mi a szeretetnyelvem?-teszt

Következő cikkemben írok majd arról, hogy hogyan tudjuk beazonosítani, hogy a gyermekünk melyik szeretetnyelvre vágyik a legjobban?

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

 

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

Kövess az Anyalélekegyensúly facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd!

Kattints az alábbi ikonra: 

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4714940452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása