Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Anyaként hogyan kezelhetjük az otthoni stresszhelyzeteket?

3 hatékony stresszoldó gyakorlat

2021. május 04. - Anyalélekegyensúly

Anyukaként, ha szívünkre tesszük a kezünket mindannyian őszintén megvallhatjuk, hogy megfordult már olyan gondolat a fejünkben – főleg a karantén idején-, hogy legszívesebben kirohannánk a világból, vagy elköltöznénk egy lakatlan szigetre, ahol egy hétig nem hallunk gyereksírást, veszekedést, és legalább egyszer jól kipihenhetjük magunkat. Ugye ismerős érzés?

girl-3047297_1920.jpgAnyaként szerintem többször érez így az ember; amikor a legnagyobb igyekezünk ellenére is előfordulnak olyan stresszhelyzetek, amikor nem tudjuk, hogy hirtelen mihez kapjunk, majd, amikor már azt gondoljuk, hogy minden lehetséges módszert bevetettünk, de még mindig áll a bál, akkor elveszíti az ember a türelmét és felemeli a hangját.

Persze utána jön a bűntudat, megbánás, majd eldöntjük, hogy máskor, máshogy csináljuk. Aztán kis idő elteltével jön az újabb próbatétel és ismét beleesünk a körforgásba és megint ugyanazzal a helyzettel találjuk szembe magunkat. Hogyan lehet ebből a körforgásból kilépni, vagy legalábbis csökkenteni ezek megjelenését?

Általában, amikor stresszhelyzetbe kerülünk, a testben az összes tünet egyszerre játszódik le, a tudatunk beszűkül, ezért fagyunk le, és cselekszünk berögzült vagy hozott minták szerint. Ezért most pár olyan gyors stresszoldó gyakorlatot osztok meg, amit feszült helyzetben is tudunk alkalmazni, hogy visszahozzuk magunkat a racionális, tudatos jelenlétbe csökkentve a felfokozott érzelmi reakciót.

Stresszoldó gyakorlatok

 

Amit gond nélkül használhatunk ilyen helyzetben az a vízivás, a mély hasi légzés és a homlok-tarkó tartás.

Mély légzés/hasi légzés
face-5494934_1920.jpg

A légzés és idegrendszer állapota szorosan összekapcsolódik. A felszínes, kapkodó légzés kedvezőtlenül befolyásolja egészségünket, idegrendszeri működésünket, teret engedve a feszültségnek, ami meríti energiatartalékainkat. Stressz esetén a szimpatikus idegrendszer túl van dolgoztatva, hiszen beindul az üss vagy fuss mechanizmus.

Ha egyiket se szeretnénk bevetni a fent említett reakciók közül, akkor inkább vegyünk egy mély levegőt, hogy aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert, ami csökkenti a szívritmust, a szapora légzést, a kortizolszintet, tehát magát a stresszt. Ha van lehetőségünk, tegyük hasunkra a kezünket és vegyünk közben egy mély levegőt amit lassan, szájon át fújjuk ki. – Hasi légzéskor belégzésre megemelkedik a hasfal, kilégzéskor besüllyed.

Ha nem tudunk a hasi légzésre figyelni, akkor a mély lélegzetvétel is nyugtató hatással van gondolkodásunkra. Ugyanis, ha figyelünk a légzésünkre, akkor a jelen pillanatba hozzuk vissza magunkat az elragadott érzelmi reakciók elől.

Homlok/tarkó tartás

adult-1850268_1920.jpg

Gondoljunk arra, hogy hányszor tesszük a homlokunkra a kezünket, ha valami negatív dolog, vagy stresszhatás ér minket. Egy kicsit ott tartva a kezünket máris jobban érezzük magunkat. A kineziológiai rendszerekben leggyakrabban használt stresszoldó technika a homlok dudorok tartása. Ezek a pontok a szemöldök és a hajas fejbőr közötti területen találhatóak. Ez az úgynevezett két pozitív pont, amelynek érintésével a jelenbe hozzuk magunkat és a növelhetjük tudatosságunkat, hogy megoldásokat tudjunk találni a problémánkra.

Ezeknek a pontoknak a tartása megindítja a véráramlást, bekapcsolva ezzel a homloklebenyt, és ezáltal újra átgondolhatóvá válnak a feszült szituációk. Tudatosan irányíthatóvá válnak a reakcióink és képesek leszünk új döntéseket hozni, olyan módon reagálni, ami már megfelelő a jelen helyzeteknek.

A homlok-tarkó tartás segít, hogy a két agyterület között létrejöjjön egy összeköttetés, ez az energiaáramlás kizárja a berögzült negatív viselkedésmintákat, eloszlatja a stressz. Amikor ugyanis a homlokunkon és a tarkónkon tartjuk a kezünket, a vérkeringést azokra a területekre visszük, amelyek érzelmek nélkül dolgozzák fel a gondolatot.

A Homlok- tarkó tartás lehetővé teszi számunkra, hogy újra áttekintsük azokat stresszokozókat, viselkedésmintákat, amit a múlt tapasztalataira építettünk.
Enyhítjük a belső feszültséget, a fájdalmat is, így a gyerekeknél is jó eredménnyel alkalmazható. Tegyük egyik kezünket homlokunkra, másikat pedig a tarkónkra. Lélegezzünk mélyeket.

Vízivás

 

water-3853492_1920.jpgÖntsünk tiszta vizet a pohárba!- hangzik a mondás. Nem véletlenül, hiszen a tiszta víz átmos mindent, tisztít, feszültséget old, kreatívabbá tesz. Egy szuper gyors segély stressz esetén, ha vizet iszunk.  A víz lehetővé teszi a sejtkommunikációt és segít megőrizni a szervezet egyensúlyát. A víz kimossa a szervezetből a stresszt, új életet, energiát juttat a sejtekhez. Ezáltal jobban tudjuk kezelni a helyzetet, nem blokkolunk le.

A tartósan fennálló feszültség vizet von el a szervezetből, igénybe veszi szervezetünk vízháztartását. A stressz vízhiányt és fordítva is, a vízhiány is feszültséget okoz. Ezért mindig fontos figyelni a napi vízmennyiség elfogyasztására és, ha erős stressz ért minket, igyunk! Egy nagy pohár víz, azonnal megnyugvást hoz. Nem mellesleg segít csökkenteni a vérünkben áramló stresszhormonok mennyiségét is.

A fent felsorolt stresszkezelő módszerek alkalmazása nagyon egyszerű. Próbáljuk ki, ha stresszhelyzet ér minket és ezeket használva csökkentsük a mindennapos feszültségünket. Persze lehet, hogy így is lesz olyan, hogy néha egy lakatlan szigetre vágyakozunk majd, de talán csak egy pár nap vagy óra is elég lesz a magányból, hogy kipihenjük fáradalmainkat.

Tartósan fennálló problémával kapcsoltban, stresszoldással és a stressz mögött álló lelki blokkok feloldásában tudok segítségedre lenni.
Keress bizalommal az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címen, vagy www.facebook.com/Anyalelekegyensulyoldalon keresztül. Rólam és szolgáltatásaimról a www.anyalelekegyensuly.hu oldalon még több információt találsz.

Békés napokat kívánok!

 Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indulnak a kihívások, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

  

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Hogyan valósítsuk meg céljainkat?

Hogyan lehet eltávolodásból újra boldog párkapcsolat?

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Karácsonykor ajándékozz az 5 szeretetnyelv szerint

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2016448924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása