Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Mindezt hogyan?

2020. november 11. - Anyalélekegyensúly

Időgazdálkodás

time-3222267_1920.jpgKisgyerekes szülőként az egyik legfontosabb kérdéskör az időgazdálkodással kapcsolatos. Mire, mennyi időnk van? Belefér-e az időmbe? Mikor csináljam? Gyerekkel, hogyan? Főleg a Covid ideje alatt sokszor újra kell tervezni az életünket a szigorítások, bezárások, munkahely elvesztések, oktatási intézmények bezárása miatt. Fontos tehát, hogy jól gazdálkodjunk az időnkkel. Az időgazdálkodás alapja a célok kitűzése, megtervezése, ütemezése, rangsorolása. Majd jön a nagy kérdés, „Mit teszel meg ma, hogy ehhez a célodhoz közelebb juss? „ No,de kezdjük is az elején.

Hogyan kezdjük a tervezést, milyen legyen egy cél?

positive-725842_1920.jpgVegyél elő egy lapot, melynek bal oldalára felírod a céljaidat. Milyen legyen egy cél?

  • Kijelentő módú, egyes szám első személyben írott, jelen idejű
  • Pozitív- Milyen új lehetőségeket nyit meg előttünk?
  • Aktív- Milyen cselekvésre ösztönöz minket?
  • Világos- Egyértelműen tudjuk, hogy mit kell tennünk.
  • Energikus- Mi az, ami inspirál, energiát ad?
  • Legyen mérhető, elérhető és legyen benne időfaktor.

Pl. 2020. december 31-ig minden héten egyszer 1 órát jógázok, ami testileg-lelkileg feltölt.

Milyen változást idéz elő a cél? 

Ha megvannak ezek a célok, akkor a lap közepére írd fel, hogy ezek a célok milyen változást idéznének elő az életedben, miért lenne ez jó, ha ezek megvalósulnának? Mi változna általa benned, körülötted? 

Mit teszel meg ezért a mai nap?

Majd a lap jobb oldalára írd le, hogy ehhez a célhoz mit kell megtenned egy nap, hogy közelebb kerülj hozzá ? Lehet, hogy elő kell valamit készítened hozzá, el kell menned megvenni, le kell szervezni, hogy az idő alatt ki vigyáz a gyerekre, vagy éppen alvás időben csinálod meg? Minden pontos részletét gondold át és írd le!

Vezesd be a naptárodba!

Majd írd be a naptárodba, hogy mikor, mit fogsz csinálni- hiszen, ha látjuk magunk előtt a célt és be is van ütemezve, akkor az már fél siker! :)

Természetesen vannak olyan napok, amikor a lelkesedésünk alább hagy, de, ha elővesszük a fentebb elkészített papírt és látjuk magunk előtt a középső oszlopot, hogy milyen változást idéz elő az életünkben, akkor már egyből kapunk egy új löketet! Az "ezért nem tudom megcsinálni.." érvelés helyett a mi az, amit "már most is meg tudok érte tenni?" hozzáállást javaslom. :)

A cél a saját célunk legyen! 

Persze a cél nagyon fontos, hogy a sajátunk legyen, belső indítattásból keletkezzen, hiszen csak azt tudjuk hosszú távon megvalósítani, ami felé tényleges késztetést érzünk. Ugyanis, ha ezek a célok mások befolyása által keletkeznek, akkor a célok megvalósítása közben folyamatos konfrontációba kerülünk önmagunkkal. Erre a fajta belső feszültségre végül rámegy a nyugalmunk, az egészségünk, megromlanak kapcsolataink, és még a célt sem fogjuk elérni. A saját értékeinkkel összhangban kitűzött célok viszont hihetetlen belső hajtóerőt jelentenek. Az ilyen célokat kitűző embert aztán semmi sem állíthatja meg a megvalósítás során. A célok szólhatnak a hivatásunkról, önmagunk fejlesztéséről, a párkapcsolatunk jobbításásról, vagy bármilyen más emberi kapcsolat javításásról, házimunkáról, hobbiról, pénzügyekről, egészségről és még sorolhatnám….Illetve a célok szólhatnak egy változásról, egy új életszakasz kezdetéről, egy komfortzónából való kilépésről. Ehhez is mind-mind tervezés kell!

Napi, heti tervezés

journal-2617552_1920.jpgGyerekkel lehet, hogy egy reggeli oviba indulás is nehézségekbe ütközik. Ilyenkor jó, ha az adott helyen lévő elakadást lerajzoljuk neki, vagy képekből összeállítjuk a helyes sorrendet. Pl. Reggel, ha felébredsz, fogmosás, fésülködés, felöltözés, reggeli….stb. Ez nagyban megkönnyíti a gyerek önállóságát is, ami neki is sikerélményt és önbizalmat ad, illetve nekünk is lesz másra időnk és nem egy nagy rohanás lesz a reggeli készülődés. Ha a reggeli készülődés kipipálva, jöhetnek a napi feladatok rangsorolva a legfontosabbtól kezdve. Jó, ha van egy olyan naptárunk, amibe az egész család napi teendőit látjuk magunk előtt, így jobban tudunk tervezni, hogy mikor, kivel, hol, mi történik, mikor van a közös együtt töltött idő, ki, miben tud segíteni a másiknak az adott nap folyamán?! Hogyan lehet felkészülni bármilyen közelgő nagy változásra? Fel lehet térképezni a várható szükségleteket (testi, lelki, anyagi, időbeni…stb.), és végig gondolni, ki és hogyan fogja tudni kielégíteni ezeket.

A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt /Dan Millman/

Mi az, amire befolyással vagyunk?

A legfontosabb az, hogy a jelenlegi problémák helyett mindig arra helyezzük át a hangsúlyt, amire van hatásunk. Hiszen mindig is lesznek olyan körülmények, amire tudunk és, amire nem tudunk hatással lenni. Így, ha egy nehézséggel, új szituációval találjuk szembe magunkat, akkor azt nézzük meg, hogy mit tehetünk azért, hogy ezen az időszakon túljussunk. Hogyan szervezzük át az életünket, hogy a jelenlegi helyzethez alkalmazkodni tudjunk? Mit tehetünk, hogy csökkentsük a stresszt ezzel a nehézséggel kapcsolatban? Mit tehetünk, hogy a munka-magánélet egyensúlyt tartani tudjuk? Egyensúly akkor van, ha a saját kezünkben érezzük az irányítást az életünk felett, ha olyan irányban mennek a dolgaink, amerre mi szeretnénk. Tudom, hogy most ez a munkahely elvesztések miatt elég nehéz, de lehet, hogy, ha elgondolkozol, ott is van lehetőség, hogy online tarts meg valamit, vagy éppen a tanulásra szánd ezt az időt, vagy új munkát próbálj ki. Vizsgáld meg, hogy a Te életedben, most mi az, amit jobbítani tudsz, vagy, amin változtatni szeretnél?

Azért, hogy mindezeket a célokat meg tudd valósítani, összeállítottam egy olyan munkafüzetet, tanfolyamot, amelyben mindent alaposan meg tudsz tervezni. Rengeteg segítő kérdést, ötletet és egyéb önismereti feladatokat tartalmaz ez a munkafüzet. A részleteket itt találod. Kattints a képre!

123214804_741298113090026_3085679804651000422_o.jpg

Nagyon sok erőt és kitartást kívánok Nektek és pozitív hozzáállást, mert azon nagyon sok múlik! :) 

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indulnak a kihívások, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

  

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6316281978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2020.11.12. 13:40:23

Proaktivitás, tervezés a nyugalmas élet titka. Lehet ember tervez, Isten végez, de próbálkozni kell!

Anyalélekegyensúly 2020.11.12. 14:04:02

Így van! :) Teljesen igazad van! :)
süti beállítások módosítása