Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Hogyan lehet eltávolodásból újra boldog párkapcsolat?

Emma története

2020. november 19. - Anyalélekegyensúly

Sokszor találkozunk szembe azzal a történettel, hogy két ember egymásra talál, boldogan élnek, majd születik egy gyermekük, és onnantól kezdve eltávolodnak egymástól. Nem egyedi esetről van szó. Anyacoachként elég sok olyan párkapcsolattal találkozok, ahol a gyermek születése után megromlik a párkapcsolat, és a végén vagy csak élnek egymás mellett a párok vagy válásba torkollik az egész. A baba érkezésével minden megváltozik. Új szerepek, új feladatok jelennek meg a mindennapokban. A fáradtság, a kommunikáció és kettesben töltött idő hiánya megpróbáltatások elé állítja a szülőket. Viszont lehet ezt mind tudatosan kezelni. A következő történetben megmutatom, hogy hogyan!?

Kiindulási helyzet

heartsickness-428103_1920.jpgEmma akkor fordult hozzám coachingra, amikor már azt érezte, hogy olyan messze kerültek párjával, hogy ideje külső segítséget bevonva változtatni ezen.  Emma elmondása szerint már a várandósága alatt kezdődött az elhidegülés, ami a gyermek érkezésével és több hónap elteltével egyre fokozódott. Míg odáig jutottak, hogy a kommunikációjuk már csak a napi gyerekkel/feladatokkal kapcsolatos teendőkre terjedt ki. Ekkor úgy döntött, hogy segítséget kér ahhoz, hogy hogyan tudja újra feléleszteni a párkapcsolatát. Miért is jó, ha egy ilyen helyzetben külső segítséget kérünk? Emma fogalmazta meg saját szavaival: 

Ha anyaként a hétköznapi megélésinket, érzéseinket megosztjuk egy családtaggal, vagy ismerőssel, nem valószínű, hogy azt a támogató választ kapjuk vissza, amire szükségünk lenne. Majdnem biztos, hogy elbagatellizálja a problémánkat: „Á, ez semmi, majd, ha fogzani kezd”.  Vagy rákontrázik: „ Nekem még segítségem sincs.” Vagy megmondja a tutit: „Ilyenkor kell megmutatni neki, hogy te vagy a főnök!” Vagy igazából se ideje se kedve a mi csip-csup „elég jó anya vagyok-e” kérdéseinkkel foglalkozni. A személyes találkozókon úgy mondhattam el Dettinek a problémáimat, bizonytalanságaimat, hogy nem kaptam ítéletet, „jó tanácsot”. Kaptam viszont értő figyelmet, tovább gondolkodtató és megoldást kereső kérdéseket. Hogy mennyire hasonlít ez egy barátnős vagy játszótéri beszélgetéshez?  Kb annyira, mintha a gyereked tapicskolna a fájós hátadon, vagy profi masszőr venné kezelésbe...

Az első lépések, célkitűzés

travel-2650303_1920.jpgEmmával egyéni coaching konzultációkkor arra helyeztük a hangsúlyt, hogy változtatni tudjon a jelenlévő helyzeten, megtalálja saját magát és a párjával is felélesszék az érzéseiket. A közös munka során azon tudunk dolgozni, amire ráhatásunk van. Így a saját érzéseire, cselekedeteire tudtunk koncentrálni, hogy ő mit tud megtenni!? A Boldog, kiegyensúlyozott nő vagyok munkafüzet segítségével Emma elkezdte az önmunkát és meghatároztuk a célt, amiért minden nap megtesz egy kis lépést. A cél meghatározását is ő maga fogalmazta meg a segítő kérdések által, hiszen ő tudja igazán, hogy milyen számára egy boldog párkapcsolat, illetve milyen volt, amikor minden működött. Az alábbi kérdések segítették:

  • Milyennek szeretnéd látni a kapcsolatotokat? Hova szeretnéd fejleszteni?
  • Mit értesz az alatt, hogy kiegyensúlyozott kapcsolat?
  • Mitől érzed azt, hogy a férjed szeret? Ő miből érzi, hogy szereted?
  • Régen mitől működött a párkapcsolatotok?

A kérdések és a rá adott válaszok által kiderült, hogy milyen elképzelései vannak, ami által meg is tudta fogalmazni a kijelentő módú, jelen idejű, pozitív célmondatát, mely így hangzott:

Olyan kapcsolatom van, ami szavak és tettek szintjén is támogató, egymás képességét és cselekedeteit is elismerő.

 Cél felé vezető lépések

business-3189797_1920.pngNagyon fontos volt ezek után, hogy Emma tudatosan, minden nap megtett egy kis lépést célja eléréséhez. Ehhez akciótervet, napi cselekvéseket dolgoztunk ki. Megbeszéltük, hogy hogy látja, hogy mi az, ami a férjének örömet okoz? Illetve közös feladatuk volt, hogy a párjával együtt töltsék ki a szeretetnyelvek kérdőívet. Ebből kiderült, hogy mindkettőjüknek az elismerő szavak az egyik legfontosabb szeretetnyelv.  Ez egyébként a cél meghatározásnál is nagyon jól látszik. Ezért fontos az, hogy mindig önmagunk által meghatározott célunk legyen, hiszen mindenkinek mást jelent egy kiegyensúlyozott kapcsolat. Ezek után már mindketten jól tudták, hogy mi az, amivel ki tudják mutatni a másiknak a szeretetüket. Az alábbi kérdések még segítségül szolgáltak ezek megbeszéléséhez:

  • Miből érzed azt, hogy szeretlek?
  • Mivel tudnám megkönnyíteni a napjaidat?
  • Mit tehetek érted, hogy boldognak érezd magad a kapcsolatunkban?

Megoldások, megvalósulás

kanban-4051777_1920.jpgEzek után már nagyon szépen alakult a párkapcsolat. Emma minden nap dicsérte, támogatta a férjét, elindult a mélyebb kommunikáció köztük. A férje látván a változást, ő is megváltozott Emma felé. Emma elmondása szerint sokkal felszabadultabbak lettek a napok, segítettek egymásnak, viccelődtek egymással, elindult egy olyan pozitív spirál, ami egyre jobban hasonlított a kapcsolatuk elején lévő boldog, kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Egyre többet randiztak, visszajött a romantika a kapcsolatukba. Emma e mellett a Boldog, kiegyensúlyozott nő munkafüzetet töltötte és végezte is az ott lévő feladatokat. Ez által ő is fejlődött, magabiztosabb lett, pozitív, proaktív, megoldáskereső, tervező. Amit a munkafüzet és a coaching találkozók alkalmával megtanult, azt élete más területein is alkalmazni tudta/tudja. Így ott is elindult a pozitív változás, maga is sokkal kiegyensúlyozottabb lett. Mi kellett/kell mindehhez?

Egy tudatos nő: 

  • Aki mert külső segítséget kérni.
  • Aki megbízott bennem, és elmondta őszintén, hogy hol is tart az életében.
  • Aki meg tudta fogalmazni a céljait.
  • Aki annyira motivált, hogy minden nap tesz azért, hogy a célját elérje.
  • Aki saját maga fejlődésre, kikapcsolódására, feltöltődére megtalálja az időt és tesz érte.

Egy anyacoach az én személyemben :) (Csombor-Budavári Bernadett-Anyalélekegyensúly)

  • Aki megértően, együttérzően meghallgat.
  • Aki kérdéseivel rávezet a megoldásokra.
  • Aki motivál, támogat.
  • Akiben megbízhatsz.
  • Aki tükröt tart eléd.

Boldog, kiegyensúlyozott nő munkafüzet, tanfolyam

Emma által megfogalmazva:

Szerettem volna olyan nő és anya lenni, akiből sugárzik, hogy rendben van. Rendben önmagával, a férjével és az anyaságával. Az önismereti munkafüzet kitöltése során őszintén szembe néztem magammal, tudatosítottam jó és rossz tulajdonságaimat, új szemszögből láttam meg a kommunikációmat, a „Mit tehetsz a célodért most?” kérdés pedig segített a legkisebb szinteken is struktúráltá, fókuszálttá tenni a mindennapjaimat. Jól esett, hogy alvásidőben nem céltalanul görgetek neten, hanem minőségi időt töltök magammal. 

Happy end

people-2589047_1920.jpgEmma mostmár azt érzi, hogy az élete összes területén megtalálta az egyensúlyt. Boldog párkapcsolatban él. Tudatosan tervezi a jövőt, pozitívan áll az élethez. Meglátta, hogy az eddigi élete is milyen jól alakult. Felismerte az erősségeit, amire nehezebb időben támaszkodni tud. Illetve, hogy az asszertív, erőszakmentes kommunikáció milyen pozitív változásokat idéz elő kapcsolataiban. Rájött, hogy sosem késő felismerni, ha valami nem működik és nem szabad hagyni, hogy ez egyre rosszabb és rosszabb legyen, hanem meg kell keresni a megoldást és megtenni a lépéseket a megoldás felé.  Mostanra egymás támogató társai a férjével. Biztosnak érzik a kapcsolatukat. Emma férje is érzi a pozitív változást. Amit mindketten nyertek azzal, hogy Emma hozzám fordult, rájöttek, hogy egy párkapcsolatba energiát kell fektetni, és, ha minden nap teszünk azért, hogy a másikat boldoggá tegyük, a siker nem marad el....Náluk sem maradt el, annyira jól sikerült az újra egymásra találás, hogy ezt megkoronázták egy újabb szerelem gyümölccsel....... :) 

Ezúton is Gratulálok Emmának a tudatosságáért, kitartásáért és köszönöm a bizalmat!

123214804_741298113090026_3085679804651000422_o.jpgTe is szeretnéd, ha egy sikertörténet főszereplőjévé válnál? Csatlakozz Emmához, legyél Te is tudatos nő, aki mer segítséget kérni, ha elakadt az élete valamelyik területén! Amiben támogatni tudlak:

 

   Emma ajánlása:

Aki szeretne szabadidejében egy kicsit foglalkozni magával és a körülötte élőkkel, annak maxiálisan ajánlom a munkafüzetet. Ha pedig úgy érzed, hogy kicsit belegabalyodtál az életed feladatiba, akkor pedig mindenképp vesd bele magad a coaching folyamatába (akár online is), mert megtalálhatod magadban azt, amit mindig is kerestél.

(*Emma-fiktív név)

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indulnak a kihívások, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

  

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Karácsonykor ajándékozz az 5 szeretetnyelv szerint

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2516287520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása