Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Versenyfutás az idővel

Hogyan gazdálkodjunk jól az időnkkel?

2021. június 29. - Anyalélekegyensúly

 

Sokszor érezzük azt, hogy annyi teendőnk van, annyi mindent bele szeretnénk sűríteni egy napba, hogy aztán versenyt futunk az idővel és végül nem érünk a teendőink végére. Ilyenkor elfog minket az elégedettlenség. Hogyan is lehet jól gazdálkodni az időnkkel? Hogyan szervezzük a napunkat, hogy a végén elégedettséggel záruljon?

Írjunk listát!

Tudom, először lehet, hogy az jut eszedbe: Na, ezt ne! „Hiszen a listaírás sok időt vesz el, csak nyomást gyakorol rám, hogy mennyi mindent el kell intézni, és ráadásul, ha nem jutok a végére még frusztráltnak és elveszettnek érzem magam.” Igen, tudom, hogy mit érzel. Én is voltam ezzel így! De aztán rájöttem, hogy azért jó mindezeket felírni, mert:

  1. nem felejtjük el a teendőket,
  2. tudunk priorizálni,
  3. kiszámíthatóbb a család számára az élet,
  4. nem halogatjuk a végtelenségig a nem szeretem, de fontos dolgokat,
  5. tudunk kiszervezni,
  6. hatékonyabbak leszünk.

Át tudjuk gondolni, hogy:

  • mennyire fontosak?
  • tényleg fontosak?
  • kinek fontosak ezek a teendők?
  • mi az, ami ebből előre visz?
  • mire mennyi időnk megy el?

Hogyan lehet jól csinálni?

A hét kezdetén érdemes egy tudatos listát írnunk, hogy milyen teendőink lesznek az adott hétre. Majd ezeket a teendőket kategorizáljuk és szétválasztjuk napokra. Ha a hétköznap új teendőnk akad, idővel azt is felírjuk. Ha nagyon frusztráltak leszünk a hosszú listáktól, figyeljünk arra, hogy úgy osszuk el a heti teendőket, hogy egy napra csak 3-4 fontos dolgot írjunk fel, de azt végezzük el tisztességesen. Így a hét végére azért minimum 20 fontos teendőt elvégzünk, ami azért nem kevés!

stopwatch-5312432_1920.jpg

Mennyi idővel gazdálkodhatunk?

Ez után jön az, hogy megnézzük, hogy mire mennyi időnk van, mire, mennyi időt kell szánnunk? Ugyanis az idővel gazdálkodni csak úgy tudunk, ha tudjuk is, hogy mennyi van belőle. Amikor még fiatalok vagyunk, nem érezzük azt, hogy milyen gyorsan megy el egy napunk, aztán ahogy egyre idősebbek vagyunk, egyre több mindent szeretnénk elsajátítani, ráébredünk, hogy az időt nem tudjuk megállítani és még mielőtt elszáll felettünk az idő, szeretnénk megvalósítani jó pár dolgot.

Priorizáljunk!

Érdemes ezért priorizálni, hogy mire fordítjuk az időnk nagy részét! A feladatok hatékony elvégzéséhez fontos a sorrendbe rendezés. A ragsorolás a saját értékrendünket tükrözi, azt, hogy minek az elvégzésével érezzük jobban magunkat. Ha Te úgy érzed jól magad, és úgy tudsz csak hatékonyan dolgozni, vagy bármi másba belekezdeni, ha rend van körülötted, akkor kezd azzal.

Mindig nézzük meg, hogy a listánkon lévő teendők közül, melyiknek az elvégzése nyújt örömet számunkra? Kezdjük a napot azzal, ami lelkesít, ami tudjuk, hogy feltölt, aminek az elvégzése büszkeséggel tölt el. Így motiváltabbak leszünk a többi tevékenység elvégzésére, és lendületesebben, jobb kedvűen megy majd a nap. A nap végén pedig majd azt vesszük észre, hogy mennyi mindent elvégeztünk.

Figyeljük meg egy napunkat!

Mennyi idővel számolunk a házimunkával kapcsolatban? Mennyi az az idő, amit a szeretteinkkel töltünk? Mennyi idő áll rendelkezésünkre a munka területén? Mennyi időt vesz el a közösségi oldalak céltalan görgetése? Mennyi időnk jut magunkra, feltöltődésünkre? Hiszen a napi teendők elvégzése mellett legalább ilyen fontos az is, hogy elég időt szánjunk önmagunk feltöltésére is. Ezeket mind gondoljuk végig.

Mi az, amit a fenti kérdések megválaszolásával növelni és csökkenteni szeretnénk? Mit lehet esetleg másokkal megvalósítani, megosztani, vagy együtt végezni? Mi az, amit nem is kellene megtennünk, de más nyomására, elvárása miatt olyat teszünk meg, amire nem-et is mondhatnánk? Ezek a mások által állított elvárások csak feszültséghez vezetnek, és az önmagunknak fontos feladatoktól is elveszik a kedvünket. Nem lehet minden fontos számunkra, rangsoroljunk!

Nézzük meg, hogy hol tudunk egyszerűsíteni, mit tudunk elengedni, átcsoportosítani, együtt elvégezni vagy átadni!
Például: A házimunka egy részét fel tudjuk osztani egymás között, vagy együtt elvégezni. Ezt is el lehet napokra osztani. Egyik nap a ház egyik részét, másnap a másik részét lehet kitakarítani. A bevásárlást akár együtt is meg lehet valósítani, szép idő esetén akár egy biciklizéssel összekötve.
A főzést kiválthatja az étel rendelése, vagy egy könnyű ebéd elkészítése. ( Ezeket az ötleteket már a vasárnapi ebéd alatt is megbeszélhetjük.)

Hatékonyság

Nézzük meg, hogy a rendelkezésünkre álló időnket, hogyan tudjuk a leghatékonyabban kihasználni. Pl. főzés közben meghallgathatunk egy hanganyagot, előadást. Vagy, ha gyerkőccel vagyunk otthon, odaültethetjük magunk mellé és megismertethetjük az ételekkel, konyhai eszközökkel.

Gondoljuk végig, hogy mennyire engedjük, hogy a környezünk hatással legyen ránk, miközben dolgozunk. Arra gondolok, hogy ha olyan munkánk van, ami koncentrálást igényel, akkor lenémítjuk-e a telefonunkat? Vagy, ha otthon vannak a gyerekek, tudunk-e nekik olyan elfoglaltságot találni, mellyel egy ideig lekötjük őket? Esetleg olyan időpontban végezzük ezeket a feladatokat, amikor alszanak, vagy más vigyáz rájuk, hogy csak arra az egy dologra tudjunk koncentrálni.

Vegyük számba, hogy valóban a körülmények lehetetlenítették-e el azt, hogy nem végzünk a napi listával, vagy túl sok teendőt írtunk fel egy napra, vagy igazából nem is volt kedvünk belekezdeni abba a dologba, mert számunkra nem fontos? Legyünk őszinték magunkkal!

A nap végén ne azt nézzük meg, hogy mi az, amit nem sikerült elvégeznünk, hanem azt, hogy mi az, ami kész van! Kinek az elvárása, hogy mindent elvégezzünk? A miénk, vagy másé? Ha a miénk, akkor nézzük meg, hogy miért vagyunk magunkkal szemben ennyire szigorúak. Talán gyerekkorból jövő maximalizmus?

time-2980690_1920.jpg

Ha végiggondoltuk a fenti kérdéseket, most vegyünk elő egy papírt és tervezzünk együtt! Kezdjük el most!

  1. Nézzük meg a napi listánkat. Hány dolgot szeretnénk elvégezni? Nézzük meg reálisan, hogy lesz-e mindre időnk, energiánk.
  2. Adjunk magunknak spontán időt is, hiszen bármikor közbejöhet valami.
  3. Vessük össze a naptáradban lévő fix időpontokkal.
  4. Ezek után jöhet az időzítés! Írjuk a teendők mellé, hogy nagyságrendileg mennyi idő, hogy azt a tevékenységet elvégezzük. Ez azért is jó, mert, ha a lista végére érünk, egyből látjuk, hogy mi az, amit át kell, hogy csoportosítsunk egy másik napra, hiszen az már nem fér bele. Illetve tudjuk saját magunkat tartani, a kitűzött céljainkhoz.
  5. Ha vannak olyan tételek, amiket párhuzamosan is tudunk végezni, akkor azokat írhatjuk egy időintervallumba. Pl. Betesszük a mosást, miközben a mosógép dolgozik -milyen nagy áldás, hogy nem kell már kézzel mosni, ez is mennyi időt megspórol nekünk-, addig mi főzhetünk.
  6. Priorizáljunk a saját fontossági sorrendünk szerint.
  7. Kezdjünk neki! Hajrá!

Természetesen lehet olyan nap, amikor bal lábbal kelünk fel, vagy éppen nem aludtunk éjszaka, vagy olyan rendkívüli elintézendő jön közbe, hogy félre kell dobnunk a listánkat. Ebből ne csináljunk lelki kérdést, nem lehet teljesítőképességünk mindig 100%-os.

Azokat a napokat viszont, amikor tombol bennünk az energia, használjuk ki, és végezzünk el minél több teendőt, esetleg olyat is, amit már régóta halogattunk. A lista készítés összességében sokat tud segíteni azon, hogy egy nap ne havazódjunk el és, hogy a nap végén elégedetten tudjuk kipipálgatni a tételeket a listánkon.

Próbáld ki Te is! Remélem a fenti tippekkel idővel könnyebb lesz a megvalósítás!

Legyen szép napod!

Ha a boldogsághoz vezető úton segítségre van szükséged, keress bizalommal, az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címen, vagy www.facebook.com/Anyalelekegyensulyoldalon keresztül. Rólam és szolgáltatásaimról a www.anyalelekegyensuly.hu oldalon még több információt találsz.

ONLINE STRESSZKEZELŐ TANFOLYAMOMRÓL további információ itt: http://anyalelekegyensuly.hu/tanfolyam.html

Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Mi a boldog élet titka?

Anyaként hogyan kezelhetjük az otthoni stresszhelyzeteket?

Hogyan valósítsuk meg céljainkat?

Hogyan lehet eltávolodásból újra boldog párkapcsolat?

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Karácsonykor ajándékozz az 5 szeretetnyelv szerint

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9316424914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása