Coaching, kineziológia nőknek, anyáknak

Anyalélekegyensúly

Anyalélekegyensúly

Hogyan valósítsuk meg céljainkat?

Hogyan legyen mindvégig kitartásunk?

2021. március 19. - Anyalélekegyensúly

Év elején nagyon sokan új célokat tűzünk ki, fogadalmakat teszünk, hogy min fogunk változtatni az előttünk álló év során. Új szokásokat kezdünk felbuzdulva kialakítani, elkezdünk intenzíven sportolni, felhagyunk a rossz szokásainkkal. Miután eltelik pár hét, vagy egy-két hónap, azt vesszük észre, hogy elmaradoznak az edzések, újra előkerülnek a káros szenvedélyek, és alábbhagy a lelkesedésünk, majd visszasüppedünk a régi, kényelmes világunkba. Ilyenkor joggal tesszük fel a kérdést, hogy miért tartunk már megint ugyanott? Miért nem érjük el a céljainkat, vagy tudjuk hosszabb távon fenntartani az új szokásainkat? Nézzük végig, hogy mi lehet a bökkenő.

Határozzuk meg megfelelően céljainkat

Tudjuk-e konkrétan mire vágyunk? Először is meg kell vizsgálnunk, hogy vajon tényleg megfelelő, reális, elérhető és pozitív célt sikerült-e megfogalmazni magunknak? Tényleg saját indíttatásból létrejövő-e az, amit kitűztünk? Ha a cél nem saját belső késztetésünkből született, vagy nem túl konkrét, vagy nem bontottuk le kis lépésekre, akkor a tudatos motiváltságunk hamar elvész. Az elérhetetlen, megfoghatatlan célok csak stresszt és lehangoltságot okoznak, ami által csak rosszabbnak érezzük magunkat. Viszont nem ez lenne a cél! 

woman-4752400_1920.jpg

Tervezzünk és kezdjünk el még ma

Fontos, hogy legyen egy akciótervünk, ami által lépésről-lépésre tudunk előre haladni. Tudatosan tervezzünk, és számoljunk le azzal, ami az időnket csak rabolja. Készüljünk fel a váratlan eseményekre is. Legyen A és B tervünk is. Ez azért lehet hasznos, mert ha valami máshogy alakul, mint ahogy elterveztük, akkor nem fogjuk ostorozni magunkat, hogy miért nem végeztünk az aznapi teendőkkel időre. Ezután – ha megvannak a tervek –  kezdjük is el még ma a megvalósítást. Általában nem a tervekkel van baj, – mert az sokunkban megszületik- hanem azzal, hogy belevágjunk, tegyünk érte. 

Legyünk türelmesek

Általában egy szokás kialakításáért és annak fenntartásáért két hónap folyamatos munkára van szükségünk. Sokszor már egy-két hét után eredményt szeretnénk tapasztalni, és ha ez elmarad, akkor képesek vagyunk feladni az álmainkat, és úgy érezzük, hogy kudarcot vallottunk. A cél eléréséhez több hónap, vagy akár évek is szükségesek lehetnek, attól függően, hogy mi a konkrét elképzelésünk. Gondoljunk csak bele! Amikor gyermekek voltunk, akkor is fokozatosan, lépésről-lépésre tanultunk meg járni. Először csak felhúztuk magunkat, aztán felálltunk, majd kapaszkodva elindultunk, megtettünk egy-két lépést, majd egyre többet és többet. Most mennyi időt hagyunk magunknak? Tudunk-e lépésről-lépésre haladni, vagy egyből a vágyott állapotot szeretnénk elérni? 

Legyünk kitartóak

Lesz olyan, hogy a pozitív változásért, valamit fel kell adni. Lehet, hogy ki kell mozdulni a komfortzónánkból, vagy a kényelmes esti tv nézést fel kell váltani egy mozgással. A céljainkat viszont csak akkor érhetjük el, ha teszünk is értük. Áldozatok nélkül nincs eredmény. Munka nélkül nincs megvalósulás.

Legyünk hálásak

Amikor sikerül megtennünk egy-egy kis lépést a céljaink felé, akkor azért adjunk hálát, becsüljük meg. A hála jó érzést kelt bennünk, így örömmel végezzük a napi teendőinket is. Néha álljunk meg és vegyük számba az eddigi eredményeinket, mert akkor tovább motivál minket a folytatásra ez a jó érzés. Ilyenkor gondoljuk végig, hogy amit elértünk, az miért sikerült. Milyen erősségünk segített benne, vagy vegyük észre azt is, hogy miért nem úgy jött össze, ahogy szerettük volna. Gondoljuk végig, hogy tudnánk fejleszteni magunkat. Nem baj, ha hibázunk, amíg van törekvésünk arra, hogy ezeket kijavítsuk. Próbáljuk újra, módosítsunk, viszont a sikerért jutalmazzuk meg magunkat. Minden egyes jutalom örömet, büszkeséget és további motiváltságot ad. 

worshipping-god-2101347_1920.jpg

Higgyünk magunkban

Higgyünk abban, hogy megérdemeljük mindazt, amire vágyunk. Ne azt nézzük, hogy mi volt eddig, hanem arra gondoljunk, hogy mi jön ezután. Bízzunk abban, hogy van elég kitartásunk a cél megvalósításához. Gyakran alábecsüljük magunkat és ezért inkább halogatjuk a dolgokat. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi az, amit a jelenlegi tudásommal meg tudok tenni most, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek a célomhoz? 

Figyeljünk arra, hogy kivel osztjuk meg terveinket

Fontos végig gondolnunk, hogy a célok, a saját életünk javításáért meghozott döntések. A saját céljaink nem biztos, hogy másnak is éppen olyan fontosak lesznek. Csak olyanokkal érdemes megosztanunk a terveinket, – ha megosztjuk egyáltalán – akikről tudjuk, hogy nem fognak visszahúzni. Például akik pozitívan gondolkodnak, támogatnak, vagy nekik is vannak saját céljaik. Nem szabad hagyni, hogy mások véleménye elbizonytalanítson. Az is jó módszer lehet, ha keresünk magunknak olyan társaságot, akiknek hasonló céljaik vannak; pl. sport, önfejlesztés, egészséges táplálkozás stb. Ezáltal egymást motiválhatjuk az út során. 

Mindig van választásunk

Sokszor a körülményekre fogjuk, hogy miért nem sikerül elérni céljainkat. Ne a külvilágot okoljuk, hanem azt nézzük meg, hogy mi mire vagyunk befolyással. A stressz is abból fakad, ha olyanokon szeretnénk változtatni, amire nem tudunk hatással lenni. Mások gondolkodását, viselkedését nem fogjuk tudni megváltoztatni, viszont a saját hozzáállásunkat, gondolkodásunkat igen. Amikor kifogásokat keresünk, akkor mindig a lelkiismeretünket próbáljuk megnyugtatni. Az aggodalmaskodás és a negatív gondolatok helyett, keressünk olyan konkrét teendőket, amit el tudunk azonnal kezdeni. Tartsuk szem előtt, hogy mindig van választásunk másképp dönteni és megváltoztatni a véleményünket, szokásainkat, vagy kilépni egy rossz helyzetből, hogy elérjük álmainkat. 

adventure-1850673_1920.jpg

Ne add fel!

Egy célért tenni, egy szokást megváltoztatni mindig áldozatokkal jár. Sokszor több időbe telik, mint gondolnánk. A hosszú út során belefáradhatunk és akár fel is adhatjuk a vágyott álmainkat. Mindig van mélypont, amikor azt érezhetjük, hogy jobb lenne most feladni. Ilyenkor érdemes tudatosítanunk magunkban az érzéseinket és végig gondolni, hogy mit is szeretnénk valójában. Gondoljunk bele! Ha minden nap megteszünk valamit a vágyott állapot eléréséért, akkor milyen érzés lesz, ha már ott vagyunk a finisben? Csukjuk be a szemünket és vegyük végig: Mit látunk? Hogy érezzük magunkat? Kik vannak körülöttünk? Milyen ez az ember? Mennyit változott? Milyen a kisugárzása? Milyen a környezetünk? Hol vagyunk? Milyen ízeket, illatokat érzünk? Képzeljük bele magunkat ebbe a vágyott állapotba, amilyen valóságosan és aprólékosan csak tudjuk. Jó érzéssel tölt el mindezt végégig gondolni? Megéri megtenni minden nap azt a kis lépést mindazért, hogy elérjük ezt a vágyott állapotot? Ha IGEN, akkor vágjunk bele még ma! Fontos tudatosítani magunkban, hogy akkor sem szabad feladni, ha nem érjük el elsőre a kitűzött célunkat. A visszaesés és az elkeseredettség érzése a változási folyamat természetes része. Ne éljük meg kudarcnak, hanem fókuszáljunk a célunkra és kezdjük újra. Soha nem késő!

Amíg az úton haladunk, addig is lehetünk boldogok. Minden egyes tapasztalás, találkozás, gondolat, hozzájárul ahhoz, hogy örömmel haladjunk.

Amikor fiatal voltam, azt hittem, az élet történései katonás rendben bontakoznak ki majd előttem, reményeim és várakozásaim szerint. De most már értem, hogy az Út kanyarog, mint egy folyó: folyton változik, hömpölyög tovább, Isten vonzását követve, a Lét Nagy tengere felé. Utazásaim felfedték előttem, hogy maga az Út hozza létre a harcost, hogy minden ösvény békéhez vezet, és minden választás bölcsességhez.

/Dan Millman/

Ha célod kitűzésében, vagy a megvalósításhoz segítségre van szükséged, akkor keress bizalommal az Anyalélekegyensúly weboldalamon, vagy Facebook oldalamon keresztül. 

Az általam összeállított Online-Self Coaching tanfolyamban lévő gyakorlatok további segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megtaláld és el is érd céljaidat, illetve az út során is boldog lehess.

További szép, boldog napokat!

 Kövess az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon, hogy minden friss bejegyzésemet lásd! Kattints az alábbi ikonra!

768px-facebook_home_logo_old_svg.png

 

 

Lépj be Nőilélekegyensúly csoportomba, ahol rengeteg hasznos, fejlődés érdekét szolgáló tartalmat teszek közzé, itt indulnak a kihívások, itt tudunk beszélgetni egymással. Csatlakozz, hogy Te is kiegyensúlyozott nő legyél! 

Kattints:

facebookgroup.jpg

 

  

Előző cikkeimből ez is érdekelhet: 

Hogyan lehet eltávolodásból újra boldog párkapcsolat?

Időgazdálkodás, tervezés, újratervezés a Covid alatt is

Karácsonykor ajándékozz az 5 szeretetnyelv szerint

Hogyan legyen boldog, stresszmentes karácsonyunk?

Amit az advent első gyertyagyújtásáról tudni érdemes

Testi-lelki egyensúly titka

Hogyan szokjunk le a rágódásról, összehasonlításról?

Hogyan hat a pozitív gondolkodás boldogságunkra?

Hogyan hat a hála boldogságunkra?

Hogyan tudunk igazán boldogok lenni?

8 jó tanács a bölcsőde, óvoda kezdéshez

5 tipp a kikapcsolódáshoz

Hogyan legyen szuper nyaralásunk gyerekkel? – 5 jó tanács+ ajándék letölthető pakolós lista

Hogyan tudod feltölteni gyermeked szeretettankját?

Hogyan szeressünk, hogy azt a másik is érezze?

Mobilok töltőn, anyuka töltődik

Miben is segít egy anyacoach? 

Hogyan és miért lettem Anyacoach?

A bejegyzés trackback címe:

https://anyalelekegyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4416469412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása